perjantai 29. maaliskuuta 2013

Mitä vauva tarvitsee?

Pikkuista varten tarvii tehdä kaikenlaisia hankintoja. Kokosin pientä listaa käyttäen apuna netistä löytämiäni listoja, lähinnä muistiksi itselle mitä kaupoilta pitäisi silmäillä. Mitään lipastoja ei onneksi ehkä tarvi hankkia, mikäli vanhat asettuvat huoneeseen. Tosin siinä tapauksessa pitää hankkia uusi tietokonepöytä, joten samapa tuo :D


Yhdistelmävaunut 
Turvakaukalo telakalla (x2?)  
matkarattaat (turvakaukalolle sopivat) 
Pinnasänky
Pinnasängyn reunapehmusteet
Peitto, tyyny, lakanoita
Kehto (mikäli saadaan sukulaisen tekemänä)  
Matkasänky
 Sitteri (ehkä?) 
Syöttötuoli (sitten vähän myöhemmin)
Amme ja tarvittaessa kylvetystuki
Hoitoalusta
Vaipparoskis 
Muovifroteeta
 Ruokalappuja 
Sideharsoja
Vaatteita
Kantoliina
Lämpöpussi / makuupussi (kesällä?)
Itkuhälytin
korvakuumemittari 
Rintapumppu (tarvittaessa, mielellään kyllä ihan vaan lainaan jos neuvolasta saa) 
Imetysliivit
Liivinsuojia
Vaippoja
Talkkia, kylpyöljyä,kosteusliinoja,
ihovoide, sinkkivoide
Leluja 
Tuttipulloja ja tutteja
Tuttiketju 
Äidinmaidonkorvike


Noita turvakaukaloita mietin että kannattaisko hankkia kaksin kappalein kun kumminkin on kaksi autoa, niin helposti voisi kummallakin ajella. Kätevintä tietysti olisi jos olisi vaan kaksi telakkaa joihin sama kaukalo kävisi..
 
Eräs neljän pienen lapsen äiti sanoi että ainoat "extrat" joihin kannattaa satsata on itkuhälytin ja kunnollinen vaipparoskis, joten niistä varmaan sitten lähdetään :D (tuplabonuspäiviä odotellessa ;) ) 

Juttuja joita monilla hankintalistoilla oli mutta joista en ollut koskaan kuullutkaan (ja joiden hankinnan taidan jättää myöhemmälle jos tarvetta ilmenee) oli muunmuassa maidonkerääjä ja rintakumit :o . Ja varmaan sata muutakin.. Aina keksivät uutta..

Nyt te äidit siellä, mitä listalta uupuu? Mikä on turhaa? Mihin kannattaa panostaa?

20 kommenttia:

  1. Ite vannon noiden rintakumien nimeen. On iha korvaamattomat ku nännit on kipeenä imetyksen jäljiltä. :) ja noi maidonkerääjät on ainaki itellä ollu öisin hyviä. Ei oo paidat märkinä :D

    niin ja harsoja pitää olla paljon. Niitä tarvii... Niin ja itelle imetystyyny on ollu korvaamaton. Saa hyvän imetysasennon ja se toimi jo odotusaikana nukkuessa hyvänä tukena.

    Mut jokainen vauva on tietty yksilö ja tarpeet on erilaisia. Kyllä niitä tarvikkeita ehtii hakee jos on tarvis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä itsekin mietin ettei kaikkea viitsisi etukäteen valmiiks hankkia, vaan sitten jos tulee tarvetta.
      Imetystyynyä ei mieleeni tullutkaan, se täytyy pitää mielessä mikäli tuntuu tarpeelliselta, kiitti vinkistä :) Miten olet sitä odotusaikana käyttänyt tukena? Välillä tuntuu että jotain sinne sänkyyn kaipaisi että saisi paremmin nukuttua mutta ei oikein tiedä että mitä :D
      Samaten nuo rintapuolen jutskat, jos tarvetta tulee niin ehdottomasti sitten hankittava. Apua mitä kaikkea muuta sitä vielä onkaan mistä ei ole ikinä kuullutkaan :D

      Poista
    2. Kun se imetystyyny on tarpeeks pitkä niin se auttaa hyvän uniasennon saannissa. Laittaa tyynyn toisen pään jalkojen väliin ja toisen pään lähellä päätä / kainaloon... Saa tukevan kylkiasennon. Itellä autto ainaki tosi paljo :)

      Poista
    3. Hyvä tietää, osaa käydä hankkimassa jo etukäteen jos tuntuu että menee yöt pyöriskelyksi :) Kiitos ♥

      Poista
  2. Melkein alko paniikki hiipiä, kun tuota listaa lueskelin :) Meillä on edelleenkin "vain" ne vaunut ja kaukalo plus vaatetta ja äippäpakkaus... Kahden kk:n päästä on h-hetki, mutta eihän sitä tiedä jos pikkuinen haluaakin maailmaan jo vaikka kuukauden päästä.. Pitäiskö alkaa vähän skarppaamaan? :P No, nyt kun jäin lomalle niin on ehkä aikaa panostaa vauvaan :) Tosin pinnasänky ja sitteri meillä on jo tiedossa, kun saataisiin vain haettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No meillä ei oo edes sitäkään vähää, tosin odotustakin tietysti enempi jäljellä.. Kaukalo löytyy ja tänään korkkasin äippäpakkauksen :) Sänky saadaan mun vanhemmilta mikäli se on säilynyt varastossa kunnossa.
      Sitä ajattelee vaan että onhan tässä aikaa, mutta tosiaan eihän noista tiedä vaikka tulla tupsahtaisi paljonkin etuajassa :D

      Poista
  3. Äiti en ole,eikä siis ehkäpä niin "painavaa sanaa" mutta uskon ja olen kuullut että vaunuihin kannattaa panostaa. Ja mitä turvakaukaloon tulee,luulisi yhden riittävän. Asettaa sen telakan kiinni siihen autoon millä ajetaan enemmän ja toisella autolla millä vähemmän saa sen kaukalon myös turvavöillä kiinni turvallisesti :)

    ps. oletko uskaltanut edes lasketa kuinka paljon noihin euroja uppoaa? :D

    Ellen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaunut ja turvakaukalo on tosiaan ne ykkösjutut, mihin olen valmis sijoittamaan enemmänkin. Turvakaukalo meillä itseasiassa jo onkin, tutunkauppana löytyi edullisesti :) Sänky ehkä löytyy mun vanhempien varastosta, mikäli on säilynyt kunnossa "muutaman" vuoden.. Vielä kun ne vaunut löytyisi niin taitaisi noi kalliimmat hankinnat olla tehtynä. Ja en todellakaan ole uskaltanut laskea kuinka paljon noihin mahdollisesti voisi rahaa kulua :D Toivottavasti vaan ne vaunutkin löytyy käytettynä niin säästäisi edes muutamia satasia..

      Poista
  4. synnäriltä saat libero-laukun sekä pampers-laatikon jossa näytteitä heidän tuotteistaan, jommassa kummassa on sinkkivoidetta pieni puteli, ja meille se olis riittäny mainiosti kun ei suurempia pepun punotuksia ollu, sillä pääsee siis alkuun jos haluaa vaan"varalla pitää" =)
    muistaakseni siel oli myös kylpyöljyä ja ihovoidetta

    äitiyspakkauksessahan tulee se makuupussi ja harsoja =)

    nää siis ainakin saa kotkan synnäriltä =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkistä, jätän siis ainakin nuo ensialkuun ostamatta mikäli niistä näytteet jostain saa :)
      Juuri tänään korkkasinkin äippäpakkauksen, eikä siellä ollut kuin yksi harso, höh :D Makuupussi oli kyllä ihana ♥ Peittokin siellä kyllä oli, mutta tuntui jotenkin hurjan kovalta, luulisi että pikkuiselle olisi semmoinen unelmanpehmeä peite :o Saa nähdä pehmeneekö pesussa yhtään..

      Poista
    2. yks vaan? olikohan miulki vaa yks sit =) jyskissä ainakin harsoja myynnissä, en kyl hintaa muista.
      juu peitto oli kakkosella "kovempi", mitä ekalla muksulla oli äippäpakkauksesta, mut hyvin meni käytössä =)

      tops puikkoja tms. et saa napaa putsattua ja joku desinfiointiaine

      voi että ku rupee miettii näitä ni tulee kauhee ikävä vauva aikaa ku toinen vaa katteli ja oli <3 nyt hurja vauhti jo 8 kuukautisella=)

      Poista
    3. Hih, johan sitä sit uutta voikin ruveta puuhastelee ;)

      Poista
  5. ja eiks peittokin tule äippä-pakkaukses?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löytyi sieltä juu peittokin :) Hämmästyin kyllä sitä kuinka kova se on, toivottavasti pesussa hieman pehmenisi.. Vai kuuluuko sen semmoinen kova ollakin? :o

      Poista
  6. No ainakin liivinsuojukset ja rintakumit, omalla kokemuksella yksi kaukalo riittää, saahan sen toiseen autoon pelkillä vöillä kiinni...
    Ja tuosta äippäpakkauksen peitosta (jos se nyt ei ole 4 vuodessa kauheesti muuttunu) niin kyllä se pehmenöö pesussa:)
    Ja kuten ano sanoi yllä niin imetystyyny, mulla oli käytössä jo raskausaikana mahan tukena öisin.
    Ja niitä pukluliinoja:)

    -Skeit-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Imetystyyny on saanu niin paljon kannatusta et se taitaa mennä hankintalistan kärkeen :) Tulikin näistä mieleen elokuva "The Back-up Plan", olikohan siinä juurikin tämmönen imetystyyny jolle puoliso sitten viimenään tuli mustasukkaiseksi kun tyyny vaan pääsi kainaloon... :D

      Poista
  7. Kuten joku jo kirjoittikin, yksi kaukalo riittää. Telakoitakin hommaisin yhden. Meillä 2 autoa ja telakka ollut siinä millä enemmän ajetaan ja toiseen saanut sitten vöillä kaukalon kiinni.

    Vaipparoskista meillä ei ole koskaan ollut, enkä oikein ymmärrä miksi joku sellaisen tarvitsee (ovat sitäpaitsi kalliitakin).

    Harsoja muutama. Kaikki vauvat ei pulauttele, toiset pulauttelee valtavasti. Muutamalla pääsee alkuun ja lisää saa jos tarvetta.

    Vauvan kuume mitataan pyllystä tavallisella kuumemittarilla joten korvamittarin vetäisin listasta yli.

    Rintapumppu on mun mielestä hyvä olla olemassa. Ainakin jonkinlainen.

    Ruokalappuja tarvitaan aikaisintaan 4kk ikäisenä -ehtii hankkia.

    Leluja en ostaisi valmiiksi yhtään. Niitä on aivan liikaa kun kaikki tuo lahjaksi. Eikä se vastasyntynyt vielä leiki.

    Puteleita ja purkkeja rasvoja ym tulee vauvan synnyttyä näytteinä ikkunoista ja ovista joten en ostaisi kauheasti.

    Maidonkerääjiä ja rintakumeja saa tarvittaessa ihan tavallisesta ruokakaupasta. Näitäkään en ostaisi varalle, kun sinne kauppaan voi tosiaan tarvittaessa piipahtaa myös vauvan syntymän jälkeen.

    Yksi tuttipullo ja yksi tutti voi olla ok olla varalle. Enempää en hamstraisi. Kaikki ei pulloa tarvitse ollenkaan ja tuttiakaan eivät kaikki huoli.

    Tyynyä ei vauva tarvitse.

    Itsellesi:
    Liivinsuojuksia
    Lanoliinivoide (esim purelan tai lansinoh) rinnanpäille
    Siteitä (jälkivuoto)
    Kunnolliset imetysliivit kannattaa hommata vasta kun maito on noussut ja tuotanto tasoittunut. Muuten ei ikinä voi tietää oikeeta kokoa. Mutt jotkut sellaiset hyvät joustavat (esim carriwell seamless nursing bra) on hyvä ottaa jo sairaalakassiin mukaan. Nää käy myöhemmin esim yökäyttöön...

    Kaikki on niin erilaisia ja kaipaa eri juttuja. Toisen turhake on toisen välttämättömyys. Mutta nää oli siis mun mielipiteitä.


    Mulla ois harmaa trikoinen kantoliina uutta kotia vailla. Vink. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuhannesti kiitos näistä :)

      Mimmonen kantoliina sulla ois kotia vailla, löytyykö kuvaa mistään? ;) tosin en oo yhtään niihin vielä perehtynyt että minkälaisia niitä on edes olemassa...

      Poista
  8. Se on sellainen kaislakehdon trikooliina (ei taskullinen malli). KOitin googlettaa kuvaa, mutta en löytänyt just. Voin kuvata sen tässä joku päivä. :)

    VastaaPoista