sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Rapeat sämpylät

Kerroinkin jouluna tehneeni superhelppoja sämpylöitä jotka ei kaipaa vaivaamista eikä nostattelua (paitsi yön yli jääkaapissa) eikä edes käsien likaamista. Ohje on alunperin Sikke Sumarilta, itse bongasin sen Alman blogista. Ja tosiaan, taikina säilyi jääkaapissa hyvänä vielä seuraavaankin päivään, eli yhdestä ja samasta taikinasta sai hyvät sämpylät kahtena aamuna.



Rapeat sämpylät

7,5 dl vettä
1,5 pss kuivahiivaa
1,5 rkl suolaa
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kaurahiutaleita
n. 9 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi ja sekoita hiiva siihen. Lisää suola. Sekoita puuhaarukalla jauhot nesteeseen. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Laita taikinakulho jääkaappiin yön yli.

Nostele taikinasta kasoja leivinpellille, 230 astetta ja noin 30 min.
Anna hetki jäähtyä. Älä peitä, jottei kuoren rapeus häviä.
***
Itse laitoin aika reilustikin vähemmän suolaa ja ihan makosia tuli silti. Myös paistoaika oli mulla melkein 10 minuuttia lyhyempi kuin tuo ohjeen 30min :o. Ja jauhoja, hiutaleita yms. voinee vaihdella mielen mukaan, itse taidan ensi kerralla laittaa vähän leseitä joukkoon.. 

Herkullisia aamuja!

2 kommenttia:

  1. Näin tämän ohjeen jo kerran Siken ruokaohjelmassa ja nyt myös tuolta Alman blogista ja tätä on kyllä kokeiltava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin itseasiassa muistin ohjetta joskus aikasemminkin katsoneeni kun Siken sivuilla kävin, mutta joutunut sitten unholaan koko sämpylät. No viimenää nyt o ohje tallessa :)

      Poista