maanantai 20. huhtikuuta 2015

Ruokaa roskikseen

Meillä menee välillä ihan liian paljon ruokaa roskiin. Tai ei edes vain välillä vaan ihan viikottain. Koirat osaltansa auttavat asiassa, mutta ei niilekään nyt ihan kaikkea voi antaa. Itseäni kiusatakseni päätin vähän reilun viikon ajan pistää ylös mitä kaikkea sinne roskiin päätyykään..

Jogurttipurkin jämät. Vähän ruoalta jääneitä valkosipuliperunoita. 
Kahden leikkelepaketin loput, toisessa jäljellä vähän vajaa puolet, toisessa muutama siivu. Kaapin perukoilta löytyneen rusinapaketin loput. Kaksi nuupahtanutta ruukkusalaatin loppua. Jääkaappiin päiviksi keikkumaan jääneet makkarakeiton loppu ja keitettyä makaronia. Yhteensä viisi palaa leipiä. Suklaakastiketta melkein koko purkki. Muutama pahaksi mennyt keksi. Pari kirsikkatomaattia. Pätkä lenkkiä.

kuva hs.fi

Nyt olikin aika vähän, joskus menee ihan hurjasti paljon enemmän, etenkin juuri ruoantähteitä joita jää jääkaappiin roikkumaan kattilanpohjalle. Myös avaamattomia tuotteita menee roskiin, kun parasta ennen päiväys onkin salakavalasti mennyt ohitse :S Ostan usein tarjouksesta esim ruokakermoja varastoon, kun niissä on päivämäärää ties minne asti, mutta sitten kun olisi käyttöä huomaan että onkin jo mennyt vanhaksi. Onpa roskiin päätynyt myös kokonaisia jauhelija- ja kanapakettejakin, jotka on tullut ostettua ajatuksena tehdä niistä jotain, mutta eipä tullutkaan sitten tehtyä. Ja jos kävisin pakastimet läpi sieltä todennäköisesti löytyisi myös roskiin vaikka mitä vanhaa, kuin myös kuiva-aineissa :S En kuitenkaan tuijottele pelkkiä päivämääriä, vaan mikäli nenä ja maku sanoo esimerkiksi edellispäiväisestä jogurtista tai leivästä että on vielä hyvää niin silloin se on ;). Itselleni lohdutukseksi voin kuitenkin todeta hävikin kyllä vähentyneen siitä mitä se joskus on ollut, mutta vielä on vara parantaa :)  

Tässä muutama "sääntö" jota olen nyt yrittänyt noudattaa ruokaostoksilla ollessa:

Älä osta tarjouksesta ellet jo tiedä tuotteelle käyttöä
Mieti etukäteen mitä ruokia teet ja osta tarpeet vain niihin
Älä osta jättipakettia, vaikka se olisi halvempi, ellei varmasti tule syödyksi
Ylimääräset pakkaseen
Muista välillä syödä myös pakkasta tyhjemmäksi  


 Meneekö teillä ruokaa roskiin? 
Vinkkejä miten hävikkiä saisi vähennettyä?

6 kommenttia:

 1. Ei oo nyt mikään säästövinkki sinänsä mutta jos esim leipää on menossa vanhaksi ja menis roskikseen ja jos tunnet hevosihmisiä niin laita leivät kuivumaan ja anna sitten hevosihmisille. hyö syöttää hevosille herkkupaloina kuivaa leipää :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea :) Kaikki mikä vähentää roskiin menevää ruokaa on plussaa :=

   Poista
 2. Meillä kans välillä jotenkin salakavalasti tuotteista menee päiväykset ohi. En oikein käsitä miten ihmeessä niin aina sattuu. Olen alkanut pitää tarkempaa huolta, ettei tarttis tosiaan roskiin viskoa. Harmittaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, pitäisi vissiin isolla kirjottaa kylkeen se päiväys että näkisi aina kun jääkaappiin kurkkaa. Tosin multa menis varmaan silti ohi :D

   Poista
 3. Menee ja minä olen se, jonka takia se ruoka menee roskiin. Oon välillä niin hapero, että unohdan käyttää esim. tomaatit tai kurkut. Mutta meilläkin vähentynyt tuo ruuan roskiin meneminen.

  Lihaa ei kyllä ole tainnut koskaan mennä roskiin niin, että pakettia ei olisi käytetty. Paljon menee vanhoiksi menneitä tehtyjä salaatteja roskiin, kun ei ehditä syömään.
  Ollaan otettu uusi systeemi käyttöön kauppaan, meillä kauppa 2km päässä, niin pyrkimyksenä on aina mennä joka päivä kävellen hakemaan päivän tarpeet tai sitten haetaan aina muutamaksi päiväksi kerrallaan + pitkäaikaiset tuotteet kuten maidot, riisit yms

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on kauppa tossa sopivan lähellä niin usein tulee siellä käytyä. Silti tulee välillä hamstrattua :/

   Poista