torstai 23. lokakuuta 2014

Yks vee kolmee kookoo

Aatulla oli viime viikolla neuvola, ja ajattelin nyt samalla kertoilla mitä pojulle muuta kuuluu.

Aloitetaan näistä jotka itseä eniten kiinnosti neuvolassa, eli mitoista. Pikkumieheltä löytyy nyt pituutta 79cm (1v 76cm) ja paino 10600g (1v  9630g). Tuon pituuden lisääntymisen huomaa hauskoista jutuista kuten esimerkiksi siitä, että ihan hetki sitten mahtui vielä sulkemaan jääkaapin oven ilman että kolahti päähän, mutta eipä vaan mene enää :D
Vaatteissa on käytössä koko 86cm, myös joitain kasikymppisiä vielä löytyy, kuin myös jokunen 92 jo otettu käyttöön vaikka vähän reiluja vielä onkin.


Meillä on aika selkeä päivärytmi, jota pyritään noudattamaan, ja koen sen kivasti helpottavan arkea kun tietää jo ennalta mitä mihinkin aikaan tapahtuu.

Nukkuu omassa huoneessa, isojen poikien sängyssä. Häkkisänky on vielä varoiksi huoneessa, mutta ei ole nukkunut siinä pitkään aikaan. Joskus heräilee yöllä useammin, ja silloin otan jossain vaiheessa yötä meidän viereen. Usein kuitenkin nukkuu aamuun asti omassa sängyssä. Välillä nukkumaan käyminen saattaa kestää tovin jos toisenkin, hölpöttelee omiaan ja ränkkää valoja (valokatkaisija kun sattuu sopivasti nyt olemaan ulottuvilla, välillä nukahtaa heti. Sängystä ei kuitenkaan tule itse pois, ei ole tainut vielä uskaltaa kokeilla miten se sujuu kun patjan jälkeen kuitenkin pieni reuna vielä jää. Päiväunia nukkuu yhdet puoliltapäivin, 2-3 tuntia. Uninalle on tärkeä, ja koska se otetaan aina päiväsaikaan pois niin voi sitä jälleennäkemisen riemua kun se nukkumaanmennessä löytyy sängystä.

Ruokailut sujuu mielestäni aika ihanteellisesti. Aatu on aikalailla kaikkiruokainen, kaalilaatikosta lähtien lähes kaikki maistuu. Jogurtti on melkein ainoa jota ei syö, mutta sen sijasta sitten viiliä ja rahkaa/rahkajogurttia. Myöskään tomaatti ja kurkku ei oikein maistu, mutta reippaasti niitäkin aina maistaa kun tarjotaan. Syö joskus itse lähes koko annoksen, toisinaan syötettävä. Syö samaa ruokaa kuin me, lisäksi purkkiruokia. Aamulla ja illalla syödään puuroa, tosin taitaa alkaa kymmenen kuukauden jälkeen puuro kahdesti päivässä jo riittämään, kun ei aina oikein uppoisi, tosin erilaisilla lisäkkeillä tästäkin vielä selvitään. Välipalana hedelmiä, leipää, viiliä, muroja ja vastaavia.
Sokerisia herkkuja en mielelläni anna, mutta välillä juhlissa saa pieniä maistiaisia.
Tuttipullo ei ole ollut käytössä heinäkuun jälkeen, mutta tutti vielä on nukkuessa. Siitäkin tarkoitus luopua vielä tämän vuoden puolella, ettei sitten ole niin vaikea luopua kun vauva saa tuttia syödä. 
Hampaita on tällä hetkellä yhdeksän. Hiuksia ehkä saman verran ;)

Pottailua harjoitellaa, joskus tuottaa tulosta, joskus ei malttaisi istua yhtään. Pottaillessa pitää puuhastella jotain, että malttaa siinä istua. Suosikkipuuhaa on tutkia mun avaamattomia kosmetiikkaputeleita ja kokeilla miten ne mahtuvat Componibilin luukkujen rei'istä sisään. Myös kiharruspuikkoja välillä laitellaan äitin tukkaan pissaa odotellessa.

Tutkii ja matkii. Esimerkiksi välillä ottaa saippuaa painamalla pullon päältä ja hieroo sitä sitten käsiinsä, mahaan, tukkaan ja jalkoihin. Myös suihkussa ollessa pesee itsensä näin. 

Iloinen, touhukas. Leikkii yksinäänkin mutta osaa myös hakeutua tykö. Kirjoja lueskelee yksin tai tuo luettavaksi. Tykkää olla ulkona. Kylpyyn pitäisi päästä aina kun vaan mahdollista, ja jos jompikumpi meistä on suihkussa on Aatu usein oven takana huutelemassa. Myös keittiön kaappien aarteet on usein leluina, kattilat ja kauhat etenkin. Pussailee ja halailee kovasti.

Ymmärtää ihan hämmästyttävän paljon puhetta, muutaman kerran on käynyt niin että olen esimerkiksi pyytänyt jotain hakemaan ollen ihan varma ettei se sitä kuitenkaan ymmärrä, ja kappasvaan, toimiikin juuri niin kuin pyysin. Ja kerran kun Ville oli pöydän ääressä syömässä kiipesi Aatu tämän viereen penkille, otti pöydällä olleen ruokalapun ja laittoi sen kaulaansa ja vaati sitten osansa ruoasta. Silmän, korvan, nenän, suun ja navan löytää, ja osaa vinkata silmää (välillä tosin vinkkaa molemmilla silmillä), tämä on niin hassun näköistä.

Sanoja tulee joitain, esimerkiksi kukka, koia (tarkkoittaen tietysti koiraa), mummo ja pappa, aatu, ja kirjaa ja kenkääkin tapailee. Myös "anna" tulee etenkin pöydän ääressä kärkkyessä.  Kakka sanotaan myös hyvin selvästi, mutta ei kylläkään oikeassa merkityksessä. Mutta missä on äiti ja isä? Ei oo kuulunu ei. Omaa puhetta tuottaa ihan valtavasti, voi kun ymmärtäisi mitä hällä asiana kun välillä on niin tärkeänä selittäessä ja sormella osoittelee.

Ihan valtavan ihana ja rakas pieni poika ♥

4 kommenttia:

 1. Osaa kyllä valtavasti asioita poju :)
  Suloinen on <3 :)

  VastaaPoista
 2. Ihana Aatsa! :) Meillä Miina viihtyy potalla kun on "kakkakirja" mitä lukea. :D Sellainen pieni eläinkirja mikä sopivasti mahtuu syliin.

  VastaaPoista
 3. Voi herttinen kun toinen on niin suloinen ♥
  Ihana lukea näitä päivityksiä. Muistat sitten jatkaa toisenkin kanssa :)♥

  VastaaPoista