tiistai 10. marraskuuta 2015

2 vuotta

On jotenkin ihan mieletöntä että siitä on jo (yli) kaksi vuotta kun Aatu syntyi. Niin paljon on tapahtunut sen jälkeen, yhdessä ollaan opeteltu uutta elämää. Välillä mietin millaista elämä olisi ilman lapsia, ja miten tyhjältä ne mielikuvat näyttääkään - vaikkei aikaisemmin sitä sellaiseksi kokenut, ihan hyvänä pidin elämääni silloinkin.

No mutta, millainen se meidän kaksivuotias on? Ja koska tässä neljässä kuukaudessa on tullut taas jo paljon uutta niin lisätään nekin soppaan.


Aatu haluaa auttaa. Auttaa tyhjentämään tiskikonetta, auttaa kantamaan tavaroita, auttaa siskonhoidossa.

Viihtyy yksinkin pitkiä aikoja leikeissään, mutta välillä haluaisi vaan olla sylissä. Ja nauttii kun mennään leikkimään yhdessä.

Mieluisia leikkejä tuntuu olevan paljon, tykkää leikkiä niin autoilla ja työkaluilla sekä legoilla ja keittiöleikkejä. Tekee ruokia ja pullaa, ja tarjoilee niitä meille. Myös siskon nukke pääsee välillä leikitettäväksi. Palapelit on nyt kovassa suosiossa. Ja toisena päivänä taasen ihan joku muu.

Leikeissä alkaa entistä enemmän olla jotain järkeäkin ;)

Muutaman kerran jo leikkinyt yhdessä toisen kanssa, ei vain rinnatusten omia leikkejä.

Viihtyy ulkona. Hiekkalaatikolla, rassailemassa, touhuissa mukana.

Autotalliin on aina valmis lähtemään.


Huimapää, tykkää pompuista ja kovasta vauhdista. Myös kiipeily on viime kuukausina alkanut houkuttelemaan, onneksi kuitenkin mihinkään älyttömyyksiin ei ole ruvennut ja usein hakee vielä hyväksyntää ennenkuin kiipeää. Toisaalta on vähän arka, esimerkiksi pomppulinnaan ei uskaltanut mennä ja trampoliinikin vaati pari kertaa totuttelua aikuisen kanssa ennenkuin sitten yksinkin.

Tahtoo tehdä itse. Joskus äidin ottama lusikka ei kelpaa, vaan se pitää saada itse ottaa. Kaikki ei tietenkään kuitenkaan suju, esimerkiksi vaipan haluaisi välillä itse pukea mutta ei onnistu. Onneksi äiti sentään saa vielä auttaa.

Sanoja on paljon, mutta tulevat vielä yksittäin, muutamia kaksiosaisia lauseita on. Jonkinlaisia keskusteluja pystyy kuitenkin jo käymään, tutuista aiheista. Osa sanoista on ihan omaa Aatu-kieltä, jota usein saa vieraille tulkata. Piepä, tossis, nania.. Ymmärtää paljon, ja muistaa yllättävän hyvin asioita. Nyt puhe on kehittynyt hurjasti, puhuu paljon, kokonaisia lauseita ja uusia sanoja omaksuu herkästi - ja puhumaan alettuaan ei juuri hiljaa enää olekaan :D 

Osaa laskea viiteen. 

Osaa nimetä muutamia värejä, tunnistaa enemmän.

Nukkuu yöt omassa huoneessa, herättyään huutelee sängystä äitiä tai tulee omineen meidän sänkyyn. Käy nukkumaan 21-22, herää 7:30-8:30. Tutti ei ole enää käytössä. Uninalle on tärkeä ja usein mukana myös päivän muissa touhuissa. Ajoittain on kausia että herää yöllä ja haluaa meidän sänkyyn, välillä menee pitkään ettei niin käy. 

Päiväunet nukkuu alkaen klo 13-14, yleensä pari tuntia. Välillä on päiviä ettei nuku päikkäreitä ollenkaa, mutta saattaa silti loikoilla sängyssä. Toisina päivinä jaksaa ilman unia iltaan paremmin kuin toisina.  Nykyään on enemmän päiviä kun ei nuku päikkäreitä, mutta saattaa kölliä kuitenkin parikin tuntia sängyssään, itsekseen höpisten tai kirjoja lukien. Välillä ei jaksaisi olla sängyssä yhtään.

Potalla käy useita kertoja päivässä ja usein sinne jotain tuleekin, mutta ihan vain pari kertaa on käynyt niin että vaippa on pysynyt kuivana koko päivän. Ei osaa ennalta kertoa koska pissalle pitäisi päästä. Ollaan alettu harjottelemaan kuivaksi, ja kotona ollaankin ilman vaippaa. Pysyy kuivana koko päivän kunhan muistaa huolehtia tarpeeksi usein vessaan. Välillä osaa itsekin sanoa että on pissahätä, ehkä pitäisikin malttaa olla patistelematta ja antaa itse hoitaa vessaanmenot.. Isomman hädän osaa itse sanoa ja toissa viikolla meni ihan omineen potalle asti ilman ennakkotiedotusta :D. Vahinkojakin on tietysti sattunut, pissaa löytyy niin verhosta, matoista kuin keittiön sokkelin altakin - näin ei tosin ole käynyt enää moneen viikkoon.

Suihkuun ja kylpyyn lähtee aina kun vain pääsee. Myös saunassa tykkää olla.

Tykkää tanssia, ja usein käy itse laittamassa radion päälle. Telkkua katsotaan nykyään harvemmin, keväällä tuli katsottua enemmän kun äiti oli niin kiinni pikkusiskossa. Myös tabletilla tykkää pelailla tai katsoa sieltä piirettyjä. Piipaa Pami taitaa nyt olla suosikki, toisena Ryhmä Hau.

Kirjoja luetaan nykyään monta päivittäin, ja iltasadutkin on otettu mukaan iltatohinoihin.

Syö hyvin, mutta osa kasviksista kummasti jää lautaselle. Maistaa kuitenkin rohkeasti kaikkea ainakin kehoituksesta. Makkara ja jauheliha taitaa olla ne lempparit. Niin ja papan kalapihvit. Ja mikroporkkanat. Alkanut vähän enemmän katsomaan mitä suuhunsa laittaa, ja annoskoot pienentyneet siitä mitä joskus söi, vaikka välillä syö vieläkin ihan hurjia annoksia. 

Osaa syödä todella siististi - välillä taasen ei :D Ruokalappukin on nykyään aika harvoin käytössä. 

Makeita herkkuja ei juurikaan syö. Välillä saa maistaa mutta eipä ne juurikaan edes maistu. Pulla taitaa olla ainoa mitä on syönyt "kunnolla" ja mistä on tykännyt. Enemmän on saanut sitten suolasia herkkuja, piirakoita ja pizzoja. Nyt on päässyt makeankin makuun, ja kylässä kahvipöydässä jotain pientä saakin aina maistaa. Ihan kaikesta ei kuitenkaan vieläkään välitä - hyvä niin. Mehuja saa juoda "erityistilanteissa", normaalisti juomana maito ja vesi.

Synttäreiden jälkeen syöttötuoli annettiin siskolle ja siirtyi syömään normipenkiltä.

Välillä kävelyllä oltaessa haluaa itse kävellä, välillä olla rattaissa. Käveltäessä pitää joka kivi ja käpy tutkia ja muutama ottaa mukaankin.

Tykkää käydä pyöräilemässä, sekä omalla että kyydissä.
Tykkää leipoa ja olla mukana keittiöpuuhissa.

Vaatteissa koko 86-98, riippuen merkistä. Itse ei juurikaan tunnu olevan kiinnostunut mitä päälle laitetaan, eikä myöskään ole juurikaan pukemista itse yrittänyt kenkiä, hanskoja ja hattuja lukuunottamatta. Riisumista ollaan nyt harjoiteltu, housuosasto menee hyvin mutta paidat ei niinkään. Pyydettäessä valitsee itse laatikosta vaatteita. Boksereita on nyt innostunut itse pukemaan, ja ne useimmiten haluaa itse valitakin. Pari kertaa puettuaan todennut että "makeet" :'D

Luonteeltaan on (pääasiassa) kiltti ja reipas. Jekkuiluakin on kuitenkin oppinut, esim suihkuttamaan vettä päälle. Tuhmuuksiakin on opittu tekemään, esim koirien kiusaaminen, eikä siltä kiukuttelultakaan ole vältytty. 

Kiusaamisen lisäksi on myös paljon enemmän alkanut paijailemaan koiria ja rapsuttamaan niitä. Haluaa antaa ruoat ja laskea ulos.

Kaivaa nenää.

Keväästä lähtien on vähän alkanut ujostelemaan kun vieraisiin mennään, alkuun tarkkailee tilannetta tuttujen läheltä. Nopeasti kuitenkin rohkaistuu ja menee mukaan. Vieraassa paikassa on myös paljon hiljaisempi mitä kotona.

Vieraita kun tulee kotiin alkaa herkästi showmieheksi.

Huumorintajuinen hassuttelija.

On kova rahan perään, aina käsi ojossa jos kuulee kolikoiden kilinää.

Siskon huomio ihanasti. Paitsi silloin kun sisko ottaa leluja, niihin ei saisi koskea. Iltaisin pitää antaa iltapusut, ja siskon itkiessä lohduttaa ja antaa tutin. Nyt on alkanut myös halailemaan ja antaa omia leluja "kiellettyjen" tilalle joilla saa leikkiä, tai haluaa tehdä yhdessä jotain.

2 vee mitat  88,2cm  ja 12,1kg.

On ihana. Parasta mitä olla saattaa, kaikkine kiukutteluineen ♥ 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti