lauantai 29. syyskuuta 2012

Pähkinä pesukoneessa?

Olen nyt lyhyen ajan sisällä kahdesti sattumalta törmännyt pesupähkinöihin ja hypistellyt niitä miettien ostaisiko vaiko ei, toisaalta houkuttelee kovasti, mutta toisaalta.. 
Ihan totta? Pähkinöitä pesukoneeseen?
(kuva kotitavarakauppa.fi)
Wikipedia kertoo pähkinöistä seuraavaa:
Pesupähkinät ovat Sapindus-sukuun kuuluvan puun hedelmiä, jotka kasvavat trooppisilla alueilla ympäri maailman. Nimestään huolimatta ne eivät ole pähkinöitä, vaan luumarjoja. Ne ovat syömäkelvottomia, mutta niitä on käytetty vuosituhansia luonnonmukaisessa lääkinnässä ja pesuaineena Intiassa.
Pesuteho perustuu pähkinöiden kuorissa olevaan saponiiniin, joka liukenee yli 30-asteisessa vedessä ja toimii luontaisena pesuaineena.
 
Noin neljä puolikasta kuorta laitetaan pyykin mukana pesukoneen rumpuun esimerkiksi kangaspussissa. Määrää voi lisätä pyykin likaisuuden mukaan. Kuoret voi käyttää muutaman kerran uudestaan kuivumisen jälkeen. Lopulta ne ovat kierrätettävissä esimerkiksi biojätteen mukana.
Huuhteluainetta ei tarvitse käyttää lainkaan, sillä pähkinät jättävät pyykin pehmeäksi. Ne soveltuvat myös villavaatteiden ja silkin pesuun sekä käsipyykkiin. Valkopyykkiin voi laittaa hieman valkaisuainetta mukaan. Vaikeisiin tahroihin suositellaan käytettäväksi tahranpoistoainetta, esimerkiksi sappisaippuaa.


Onko kokemusta, toimiiko? Meilläkin kun on kaikenlaisia koirapöpöjä yms, niin riittääkö pähkinät niiden pesuun?


(kuva vegetukku.fi)


2 kommenttia:

  1. Itse oon käyttänyt pesupähkinöitä viimeiset viisi vuotta. Meillä ei tosin ole taloudessa eläimiä eikä lapsia, mutta toimivat erinomaisesti 40 asteessa ja sitä lämpimämmässä vedessä. Hienopesuohjelmalla pesen urheiluvaatteetkin eikä ikinä ole jälkikäteen haisseet. Meillä on aina kolme "pähkinäsukkaa" eli paritonta sukkaa, joissa on pähkinöitä, ja niitä kierrätetään pyykkikoneessa sen mukaan, missä on kuivat pähkinät. Oon pessyt varmaan joskus neljä viisikin koneellista samoilla pähkinöillä eikä ole mitään huomannut. Pyykki ei haise miltään, en käytä huuhteluaineita enkä eteerisiä öljyjä tuoksua tuomaan. Sopii meille, itse olen melko herkkä hajuille ja hajusteille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi :) Kyllä minäkin varmaan niitä uskaltaudun kokeilemaan, toivoen parasta :)

      Poista